1993 yılında kurulan Şirket, meyve ve sebze suyu ve konsantresi sektöründe faaliyet göstermektedir. Şirket'in faaliyet konusu meyve ve sebzelerin bahçelerde üretilmesi, tesislerinde meyve ve sebze suyu ve konsantresi haline getirilmesi ve çeşitli formlarda işlenmesi, depolanması, bu ürünleri kullanarak nihai tüketici ürünlerinin üretilmesi veya meyve ve sebze suyuna yönelik tüketici ürünleri üreten firmalara hammadde olarak konsantre sağlanarak yurt içinde ve yurt dışında satılmasıdır.
Şirket faaliyetlerini halihazırda 10 adet üretim tesisi (Niğde'de 4, Adana'da 3, Afyon'da 2 ve Mersin'de 1 tesis olmak üzere), 1 adet AR-GE merkezi, 3 adet yurt dışı lojistik merkezi, 1 adet yurt içi irtibat ofisi ve 1 adet merkez yönetim binasında sürdürmekte olup ürünlerini 85 ülkeye ihraç etmektedir. Şirket, meyve ve sebze değer zincirinin birçok noktasında faaliyet yürütmekte olup; sahip olduğu arazilerde kurduğu bahçelerde fidan ve meyve üretmekte ve ziraat yapmaktadır. Şirket, çeşitli illerde sahip olduğu yaklaşık 10.000 dekar büyüklüğündeki alan üzerinde elma, nar, armut, kayısı ve şeftali yetiştirmekte ve ayrıca bu bölgelerde çilek ve siyah havuç gibi ürünlerin yetiştirme denemelerini yapmaktadır. Şirket'in üretimde kullandığı hammaddeler, Şirket'in sahip olduğu tarım arazilerinden ve yerel çiftçilerden tedarik edilmektedir. Şirket aynı zamanda yurt dışında yerleşik üreticilerden konsantre ürünleri tedarik ederek birleşik konsantre ürün üretimi de yapmaktadır. Şirket tarafından herhangi bir yaş meyve ve sebze ithalatı yapılmamaktadır. Şirket'in faaliyetleri arasında taze meyve depolama ve satışı, konsantre dış ticareti ve bileşik konsantre üretimi de yer almaktadır. Niğde, Afyon ve Adana'da meyve işleme tesisleri bulunan Şirket, günlük toplam 7.200 ton meyve işleme kapasitesine sahiptir. Mersin tesislerinde ise birleşik konsantre işleme kapasitesi günlük 240 ton olup, Mersin tesislerinde Niğde, Adana, Afyonkarahisar tesislerinde üretilen ürünler ve yurt dışından yerleşik üreticilerden tedarik edilen ürünler, global müşterilerin farklı özelliklerdeki ürün taleplerine göre yeniden işlenerek (karışım, dolum, paketleme) yurt dışına satış yapılmaktadır
Şirket, bağlı ortaklıkları vasıtasıyla meyve atıklarını değerlendirmek suretiyle biyogazdan elektrik üretimi de gerçekleştirmektedir.
A. Ana Ürün Kategorileri ve Diğer Faaliyetler
Şirket'in ana ürün ve faaliyetleri; meyve konsantreleri, son tüketiciye yönelik meyve ve sebze suları, püre konsantreleri ve püreler, sofralık meyve ve sebze ve diğer faaliyetler olmak üzere 5 ana kategori altında sınıflandırılmaktadır.
Konsantreler:
Elma, armut, havuç, ayva, nar, vişne, kiraz, üzüm, çilek, dut, böğürtlen, limon, portakal, mandalina, üzüm, incir, şeftali, kayısı, erik ve domates gibi geniş bir yelpazeden oluşan organik ve konvansiyonel meyve ve sebzeler işlenerek, berrak ve bulanık meyve suyu konsantreleri üretilmektedir. Bu ürünler ağırlıklı olarak içecek ve gıda endüstrisinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Konsantreler; çoğunlukla içecek, dondurma, pastacılık ürünleri ve süt ürünleri üreticileri tarafından girdi olarak kullanılmaktadır.
Şirket çok sayıda konsantre çeşidini üretmekle beraber, elma, nar, vişne, üzüm ve portakal konsantreleri üretimde en büyük paya sahiptir. Şirket konsantre ürünlerini Niğde Tesisi, Adana Tesisi, Afyon Tesisi ve Mersin Tesisi'nde üretmektedir. Mersin Tesisi'nde, dünyanın çeşitli bölgesinde ürettirilen konsantre meyve ve sebze suları nihai müşterilerin talepleri doğrultuusnda harmanlanarak ve diğer ileri işleme tabi tutularak nihai ürün haline getirilmektedir. Şirket'in Mersin Tesisi'nde üretilen ürünler, Şirket'in ihracatında önemli bir yer tutmaktadır.
Şirket'in Mersin Tesisi'nde Niğde, Adana, Afyon Tesisleri'nde üretilen ürünler ve yurt dışından yerleşik üreticilerden tedarik edilen ürünler, global müşterilerin farklı özelliklerdeki ürün taleplerine göre yeniden işlenerek (karışım, dolum, paketleme) yurt dışına satış yapılmaktadır. Bu sayede Şirket global müşterilerinin standart özellikler dışında kalan taleplerini yerine getirerek, Mersin Limanı ile doğrudan bağlantı avantajı sayesinde ürünleri hızlıca sevk etmektedir.
Paketli Meyve Suyu:
Paketli meyve suyu kategorisi son tüketicinin kullanabileceği paketli ürünlerden oluşmaktadır. Şirket, kendi ürettiği konsantreleri kullanarak son tüketiciye yönelik içmeye hazır ürünler (RTD-ready to drink) üretmektedir. Şirket, çeşitli formlardaki ambalajlara hem kendisine ait "Fruit Drops", "Meystar", "Dr. Feryal" ve "WON" markalarıyla hem de paketli meyve suyu üreten market markaları adına (private label) meyve suyu dolum ve satışı, pestil, salata sosları, donuk kurutulmuş atıştırmalık, donmuş meyve sebze üretimi ve ticareti, meyve bazlı kozmetik ürünler, değişik meyveli ürünlerin imalatı ve satışı faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Şirket'in paketli meyve suyu kategorisindeki başlıca ürünleri %100 meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve smoothielerden (smoothie, taze meyve ya da meyve suyundan yapılmış, tatlı ve dondurulmuş bir içecek türüdür) oluşmaktadır. Şirket içmeye hazır ürünlerini Niğde'deki şişeleme ve paketleme tesisi olan Niğde Tesisi'nde üretmektedir.
Püre Konsantreler ve Püreler:
Püre konsantreler ağırlıklı olarak elma, kayısı, şeftali, armut ve domatesten elde edilmektedir. Konsantreden farklı olarak meyve püreleri daha çok bebek maması, fırın ürünleri, smoothieler, şekerleme ve tatlılar ve dondurma gibi ürünlerin içeriğinde kullanılmaktadır. Şirket, bu kategorideki ürünlerini Niğde ve Afyon tesislerinde üretmektedir.
Taze (Sofralık) Meyve-Sebze:
Meyve ve sebzeler sofralık olarak tüketilmek üzere hasat zamanında Şirket'in soğuk hava depolarında depolanarak ayrıştırılmakta ve paketlenmektedir. Daha sonra yurt içi ve yurt dışı piyasalarda satışa sunulmaktadır. Meyvelerin sofralık tüketim amacıyla depolanması ve akabinde satış için paketlenmesi meyvelerin hasat zamanına göre farklılıklar göstermektedir. Ülkemizin çok çeşitli iklim kuşaklarını bünyesinde barındırması nedeniyle, üretilen meyve çeşitleri ve hasat zamanı yılın önemli bir bölümüne yayılmaktadır. Şirket'in sofralık meyve operasyonu haziran ayında başlayıp takip eden yılın nisan ayına kadar devam etmektedir. Hava sıcaklıklarının seyrine göre hasat zamanı yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir. Sezon genellikle kiraz meyvesi ile açılmakta ve takip eden yılın Nisan ayında limon meyvesi ile sona ermektedir.
Şirket'in sofralık meyve-sebze kategorisindeki başlıca ürünleri elma, nar, vişne, kiraz, mandalina, portakal, limon, armut, sarımsak, soğan ve domatesten oluşmaktadır. Şirket sofralık meyve-sebzelerin bir kısmını çiftçilerden satın almakta, bir kısmını da Niğde, Adana ve Afyon'da yer alan kendisine ait bahçelerde üretip Niğde ve Adana'daki taze meyve-sebze paketleme tesislerinde depolamakta ve paketlenmektedir. Şirket'in taze meyve depolama kapasitesi Niğde ve Adana Kozan tesislerinde olmak üzere toplam 14.000 tondur.
Diğer Faaliyetler:
Bu faaliyetler de diğer meyve ürünlerine ilişkin faaliyetler ve elektrik üretimi faaliyetleri olarak ikiye ayrılmaktadır:
Diğer Meyve Ürünleri
Şirket meyveye değer katacak ilave faaliyetlerde de bulunmaktadır. Bunlar konsantreden olmayan meyve suları üretimi (NFC-not from concentrate), meyve çekirdekleri üretimi, meyve çekirdeklerinden yağ elde edilmesi, meyve aromaları üretimi, donuk kurutulmuş meyveler ve birimsel dondurulmuş meyveler üretimidir.
Elektrik Üretimi
Toplam 2,4 MW kurulu güçte olmak üzere Mey Biyogaz Santrali (1,2 MW) ve Dinar Biyogaz Santralinde (1,2 MW), Şirket'in üretim faaliyetleri sonucu oluşan meyve ve sebze atıkları kullanılarak elektrik üretilmektedir.
B. Bahçeler ve Zirai Üretim:
Ağırlıklı olarak elma olmak üzere nar, vişne, kiraz, şeftali vb. çeşitli meyvelerden ve sebzelerden oluşan bahçeler Niğde, Adana ve Afyon'da kurulmuş olup bu alanlarda meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Hasat edilen meyve ve sebzeler, Şirket bünyesinde meyve suyu ve konsantresi üretiminde ve sofralık meyve ve sebze olarak çeşitli şirketlere satılarak değerlendirilmektedir.
http://www.goknur.com.tr
Şirketin Bağımsız Denetim Kuruluşu
Eren Bağımsız Denetim A.Ş.